Ghid de supravietuire: 10 obiecte obisnuite care te pot salva

Printre cele mai reusite seriale americane, care au la baza povestea unor supravietuitori a fost “Lost”. Filmul prezinta istoria unor naufragiati pe o insula pustie. Intotdeauna, tacticile de supravietuire in medii ostile, fie ca sunt zone montane abrupte, pline de gheata si zapada sau pustiuri in care soarele dogoreste la aproape 50 de grade si capacitatea de a ramane lucid, au fost atuurile celor mai puternici.

Fiecare dintre noi se poate afla la un moment dat intr-o situatie noua, in care va trebui sa ia decizii care i-ar putea salva viata! Expertii in supravietuire sustin ca oricare dintre noi ar trebui sa stim care sunt detaliile aparent minore, care ne pot salva viata intr-o situatie extrema.

Site-ul Listverse prezinta un mic ghid de supravietuire, a carui utilitate se poate dovedi utila, atunci cand nici nu te astepti. Lista in cauza nu contine obiecte sofisticate, ci unele obisnuite, folosite in fiecare zi de oameni si pe care le-am putea avea la noi intr-o drumetie sau intr-o expeditie. 

Guma de mestecat

Expertii in supravietuire sustin ca in conditiile in care te gasesti izolat, in vreun loc pustiu, departe de orice ajutor si nu ai deloc mancare, guma de mestecat poate reprezenta o solutie eficienta. Care este motivul? Aceasta reduce considerabil pofta de mancare, contribuind si la productia de saliva, cu efecte benefice pentru inlaturarea senzatiei de foame a celui care incearca sa supravietuiasca.

Lipiciul

La nevoie, super-glue-ul ar putea fi folosit ca sutura de urgenta in cazul unei rani superficiale. Astfel, rana va fi inchisa rapid si sigur, scazand riscul unei infectii, care ar putea provoca in timp, chiar moartea celui aflat intr-o situatie limita. 

Praful de pusca

Este recomandat ca in kitul tau de supravietuire, pe care ar trebui sa il porti tot timpul cu tine, in cazul unor drumetii, sa pui cateva gloante sau praf de pusca.

In cazul unei rani mai grave, pune pe locul respectiv praful de pusca si da-i foc. Desi un procedeu extrem de dureros, praful de pusca sterilizeaza si cauterizeaza respectiva rana si elimina posibilitatea infectarii acesteia.

Apa potabila, carbunele si tifonul

Apa potabila reprezinta unul dintre elementele principale, necesare supravietuirii. Specialistii in tehnici de supravietuire spun ca atat carbunele, cat si tifonul ajuta tocmai la purificarea si sterilizarea apei care, in cazuri extreme, nu va proveni din surse foarte sigure. Expertii spun ca trebuie sa utilizezi orice recipient care poate inlocui vasul de apa.

De exemplu, intr-o cana de metal sau o sticla de plastic obisnuita poti pune carbunele, o poti acoperi cu tifon si vei putea astfel sa beneficiezi de apa buna de baut.

Absorbantele sanitare

La inceput, absorbantele erau utilizate, in timpul secolul XIX, pentru a trata ranile provocate de gloante. Chiar si astazi, cand utilizarea lor este cu totul alta, ar trebui sa tineti cont de faptul ca, potrivit opiniei expertilor, absorbantele sanitare se pot folosi in cazuri extreme. Ranile deschise, sangerande pot fi tratate cu astfel de absorbante. In plus, acestea fiind fabricate dintr-un material inflamabil, le poti folosi apoi si pentru mentinerea focului.

Otetul are caracteristici antimicrobiene

Specialistii in tehnici de supravietuire sustin ca otetul are numeroase proprietati antibacteriene, tratand eficient arsuri ale pielii, inflamatii si infectii. In plus, mirosul otetului poate masca alte mirosuri neplacute. In situatii extreme, este recomandat sa amesteci un pic de apa si otet si sa consumi, daca ai dureri de stomac sau sa folosesti aceasta combinatie, pentru a indeparta parazitii din apa sau din carnea de vanat. 

Fluierul, oglinda si supravietuirea

In rucsacul unui pasionat de drumetii trebuie sa existe cel putin doua obiecte necesare in kitul de supravietuire: oglinda si fluierul.

In cazul in care te ratacesti, orice obiect stralucitor te poate ajuta, cu atat mai mult o oglinda compacta, ce poate fi folosita atat in lumina soarelui, cat si in cea a lunii, in timpul noptii. De asemenea, fluierul atrage atentia si auditiv, ceea ce iti creste sansele de a fi reperat de salvatori.

Bicarbonatul de sodium

Expertii sustin ca, in cazul unor dureri puternice de stomac, puteti utiliza cu incredere bicarbonatul de sodiu, dar si pentru a stinge incendiile de mici proportii, care iti pot provoca multe probleme in situatii-limita.

 
Muzicuta
Celebrul realizator de programe cu profil de “supravietuire”, canadianul Les Stroud, sustine ca in cazul unei catastrofe naturale, este foarte posibil ca niciun aparat radio sau TV sa nu mai mearga.

De aceea, o muzicuta iti va mai distrage atentia si, potrivit lui Les Stroud, sunetele emise iti vor stimula centrii creativitatii si pe cei ai placerii. In acest mod, vei reusi sa iti pastrezi sanatatea mintala si sa reduci starile negative, precum anxietatea si panica, care nu se lasa prea mult asteptate, in cazul unei situatii extreme.

Mihai 

Leave a Comment

Filed under Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>