ASOCIATIA GHIZILOR MONTANI DIN ROMANIA
Art.1. Prezentul cod are ca obiect expunerea drepturilor si obligatiilor ghizilor in exercitarea profesiunii.Capitolul I. Rolurile si prerogativele ghidului.Art.2. Domeniul de activitate in competenta ghidului cuprinde: alpinismul, catararea, drumetia, schiul in afara pistei amenajate si schiul montan , precum si orice activitate conexa cu respectarea legilor si regulamentelor care guverneaza pregatirea sportiva remunerata.Art.3. Ghidul conduce si insoteste o echipa (de alpinisti) sau un grup. El stabileste numarul participantilor, luand in considerare normele locale, capacitatile clientilor, dificultatea turei, lungimea sa, angajamentul sau si conditiile muntelui.
Art.4. Ghidul instruieste in activitatile mentionate la art.2, in acest scop foloseste cele mai potrivite mijloace pedagogice:
-Isi pune elevii in situatie de ucenicie corespunzatoare autonomiei lor progresive,
-Ii poate face sa progreseze in “cap de coarda” sau prin coarda autonoma, indata ce nu se mai intrevede nici un risc anormal pentru acestia. Efectivul de elevi (clienti) pe care il are in responsabilitate nu trebuie sa depaseasca posibilitatile sale de supraveghere.
Art.5. Ghidul exercita functia de antrenor pentru fiecare din activitatile mentionate la art.2.
Art.6. Indeplineste rolul de consilier tehnic pe langa colectivitati publice sau private ca si pe langa clientela sa, mai ales in contextul stagiilor, expeditiilor. Poate deasemenea coordona activitatea alpinistilor in vederea asigurarii autonomizarii progresiei acestora in cadrul unui program organizat.
Capitolul II. Zonele de activitate ale ghidului.
Art.7. Terenul de actiune al ghidului cuprinde:
-zonele inalte si medii ale muntilor, terenurile neumblate, stanca, zapada si gheata;
-orice loc potrivit catararii sportive: blocuri de stanca, faleze, structuri artificiale;
-zonele inzapezite: schi in afara pistei, schi de culoar, ture, oricare ar fi tehnicile de alunecare-inaintare (in afara partiilor amenajate).
Art.8. Ghidul poate organiza ascensiuni si drumetie in strainatate. Inaintea oricarei deplasari in strainatate, ghidul se informeaza de existenta unei eventuale reglementari a activitatilor montane si se conformeaza prevederilor locale, care coordoneaza activitatile montane si exercitarea profesiunii sale.
Capitolul III. STATUTL ghidului
Art.9. Ghidul poate sa-si exercite profesiunea fie in calitate de lucrator independent, fie in calitate de salariat, prezentele dispozitii aplicandu-se in ambele cazuri.
Art.10. Calitatea de lucrator independent este compatibila cu lucrul in colectivitate, profesionistul pastrandu-si autonomia in organizarea si realizarea prestatiei sale.
Art.11. Ca salariat se supune indicatiilor si dispozitiilor patronului, cu respectarea prevederilor art. 12.
Art.12. Ghidul care lucreaza in colectivitate trebuie sa asculte de constiinta sa si sa refuze orice plan care ar implica un risc evident anormal sau exagerat pentru persoanele care ii sunt incredintate.
Informeaza institutia nationala sau regionala responsabila de controlul profesiunii despre dificultatile intalnite indata ce acestea prezinta, in materie de siguranta, un grad de gravitate considerat incompatibil in raport cu datoriile profesiunii.
Capitolul IV. Obligatiile profesionale generale.
Art.13. Pe munte, prezenta riscurilor nu poate fi evitata. Ghidul nu poate niciodata stapani intrutotul previziunea riscurilor, nici sa garanteze o securitate absoluta clientului sau. Aceasta situatie implica prudenta, vigilenta si modestie in aprecierea conditiilor muntelui si capacitatilor oamenilor.
Art.14. Ghidul utilizeaza un echipament potrivit, fiabil si verificat periodic. Este informat la zi cu starea muntelui.
Art.15. Ghidul trebuie sa duca cu sine materialul de prim ajutor si echipamentul necesar bunei desfasurari a activitatii.
Art.16. Isi mentine nivelul cunostintelor privitoare la munte si competentele tehnice mai ales in domeniile de securitate, salvare, prim ajutor, orientare. Isi mentine conditia fizica (si prin mod de viata decent).
Art.17. Pe munte, raspunde cerintelor de informatii ale alpinistilor privitoare la securitatea evolutiei lor. Aduce la cunostinta organizatiilor competente riscurile si pericolele anormale pe care le constata pe poteci sau in cursul ascensiunii.
Art.18. In caz de accident, ghidul trebuie sa informeze el insusi sau printr-o persoana intermediara cel mai apropiat centru de salvare. Trebuie sa acorde asistenta accidentatilor in masura posibilitatilor, astfel incat sa nu cauzeze nici un pericol clientilor sai.
Art.19. Prin comportamentul sau, sfaturile sale si vigilenta sa, contribuie la respectarea mediului uman si natural, relatia cu populatia locala, curatenia muntelui si a refugiilor, starea buna a drumurilor de acces.
Art.20. In relatiile cu omologii sai, ghidul adopta o atitudine camaradereasca. Acorda sfaturi si sprijin tinerilor ghizi cat si profesionistilor veniti din alt masiv sau alta tara in spiritul dispozitiilor care coordoneaza activitatatea U.I.A.G.M.
Capitolul V. Relatiile ghidului cu persoanele pe care le are in responsabilitate.
Art.21. In timpul exercitarii profesiunii sale, ghidul are obligatia generala de prudenta si grija, tebuie sa vegheze in special la securitatea clientilor sai si sa le acorde asistenta necesara.
Art.22. Ghidul acorda o atentie deasebita securitatii copiilor, are grija de a nu intreprinde ture care i-ar expune pe acestia la eforturi excesive.
Art.23. Ghidul vegheaza la claritatea conditiilor angajamentelor, obiectivul vizat, onorarii, cheltuieli anexe, eventuale situatii neprevazute. Respecta regulile de igiena si buna conduita, corectitudine, curtoazie, sobrietate, punctualitate.
Art.24. Se informeaza de posibilitatile fizice si tehnice ale clientilor sai, tinand cont de tura planuita si vegheaza ca acestia sa fie corespunzator echipati.
Art.25. Ii deprinde pe cei pe care ii conduce cu evolutia in securitate si dezvolta la alpinisti spiritul de autocontrol si de initiativa.
Art.26. Clientii sunt obligati sa respecte consemnele si instructiunile ghidului, ei au datoria de a contribui la buna realizare a turei printr-un comportament prudent, dar voluntar.
Art.28. Ghidul poate lasa clientii pe munte daca este obligat sa acorde atentie altora sau sa caute ajutoare. In asemenea cazuri, trebuie sa organizeze securitatea persoanelor care raman pe loc, prin toate mijloacele care-i stau la dispozitie.
Art.28. Decizia de a renunta la o tura sau de a modifica itinerariul este luata de comun acord, totusi, din motive de securitate, ghidul decide in ultima instanta.
Art.29. Orice tura intreprinsa si neterminata implica o remunerare fie negociata, fie predeterminata prin regulamentele organizatiei.
Capitolul VI. Relatiile ghidului cu diferiti parteneri.
Art.30. Ghidul are grija sa intretina relatii cordiale si sa coopereze cu structurile proprii mediului montan, municipalitatii, oficii de turism, servicii de partii, instalatii de transport pe cablu, gestionari si gardieni de refugii, cat si cu reprezentantii gruparilor profesionale, federatiile si asociatiile sportive si organizatiile de salvare.
Art.31. Cooperarea cu furnizorii de echipament si de material este bazata pe principiul loialitatii si reciprocitatii. Se desfasoara intr-un spirit de parteneriat si cu respectarea regulilor stabilite.
Art.32. Ghidul are grija sa coopereze cu autoritatile responsabile de controlul profesiunii.
Capitolul VII. Disciplina profesionala.
Art.33. Ghidul care se sustrage obligatiilor sus citate poate face obiectul sanctiunilor definite de institutiile nationale care coordoneaza profesiunea.