Cortul
CUM SA-TI INTRETII CORTUL!
Vant. Ploaie. Frig. Tantari. Praf. Goange. Oricare dintre acestia, pot fi argumente solide pentru care merita sa-ti cari cortul cu tine cand mergi intr-o tura. Deasemenea odata ce iti pregatesti culcusul si tragi fermuarele, cortul iti confera siguranta si intimitate. Gandestete bine cat confort si siguranta iti ofera cateva “bucati de poliester” bine cusute!
Cum sa decizi care este cortul ideal pentru tine?
Ai nevoi de un cort care:
- Este usor;
- Este fabricat din material rezistent, durabil;
- Este potrivit ca marime;
- Este resistent in cele mai extreme conditii de vreme (caldura, frig).
Experienta personala si cea a prietenilor poate fi decisiva in alegerea produsului, insa pentru ati usura decizia incercam sa te ajutam cu cateva informatii, pentru a-ti alege cortul cel mai potrivit.
Inainte de a procura un cort, puneti cateva intrebari:
- Cu cine? – cam cati mergeti in excursie?
- Ce tip? – de cort ti se potriveste cel mai bine?
- Cand? – in ce sezon ai de gand sa folosesti cortul?
- Unde? – ai de gand sa mergi, si acolo care sunt conditiile de vreme cele mai precare?
Este foarte important numarul companionilor
Primul lucru e sa te gandesti cam cu cate persoane mergi in excursii. Vei fi singur? Doi? Sau mai multi? Daca mergeti doi impartiti cortul sau fiecare cu cortul lui? Daca imparti cortul atunci si greutatea este impartita, unul poate sa cara interiorul si barele, celalalt exteriorul si cuiele. Daca cari corturi separate ai intimitate, dar rucsacul este mai greu.
Capacitatea cortului
Corturile sunt clasificate in functie de numarul locurilor de dormit, astfel sunt corturi de o persoana, doua persoane, trei persoane, patru persoane, corturi pentru familii (numit si hotel din neilon, unde ai loc destul ca sa stai in picioare, acestia sunt recomandate pentru excursii cu masina).
Alegerea marimii ideale
Cum poti sa-ti dai seama care este pentru tine, marimea ideala a unui cort? O technica simpla, dar nu perfecta, este sa-ti masori salteaua, astfel poti decide cat de spatios trebuie sa fie interiorul cortului. De obicei lungimea este de 185 cm iar latimea de 55 cm. Latimea este cel mai important factor. Pentru ca doi oameni sa incapa in cort este nevoie de cel putin 110 cm, daca stii ca noaptea te zvarcolesti mult, mai adauga cativa centimetrii. Conturile spaciosa sunt bune, dar sunt mai grele. Dupa ce ti-ai facut calculul privind suprafata necesara, studiaza cu atentie descriea cortului unde gasesti informatii detaliate referitoare la dimensiunile acestuia.
Cortul potrivit pentru locul potrivit!
Este foarte important ca cortul tau sa fie adecvata pentru conditiile in care doresti sa-l folosesti. Ca regula de baza: trebuie sa te pregatesti pentru cele mai extreme situatii, viata ta poate depinde de echipamentul folosit. Inainte de cumparare gandestete in ce conditii ai nevoie de cort.
- Daca preferi sa mergi in desert, sau in locuri unde umiditatea este mare, acolo ventilatia este lucrul cel mai important, deci alege un cort care are aerisire adecvata: geamuri mari, plasa de tintari la intrare si aerisire mare pe acoperisul cortului.
- Daca iti folosesti cortul pentru campari indelungate intr-un loc, alegeti un cort spatios
- Daca doresti sa folosesti cortul tau in diferite conditii de vreme, in diferite anotimpuri, alege un cort care face fata si celor mai dificile conditii de vreme. Pentru aceste conditii cel mai potrivit ar fii un cort de 4 sezoane.
Ce informatii ne comunica parametrii cortului
- Greutatea minima a cortului: (baza cortului) este greutatea pe care o are folia interioara, exterioara si betele.
- Greutatea impachetata a cortului: cortul cu toate accesoriile (interior, exterior, bete, cuie cort, husa cortului, descrieri de asamblare etc.).
- Numarul persoanelor: numarul persoanelor care incap in cort (stabilit de producator), in unele cazuri acest numar nu este real.
- Dimensiunile de baza a cortului: dimensiunea interioara maxima a cortului. De obicei este compus din doua numere (lungime/latime) si este exprimata in cm.
- Inaltimea cortului: inaltimea interioara maxima, este exprimata in cm. Acest numar iti arata cat spatiu ai pe verticala pentru stat sau sezut in cort.
- Dimensiunea pachetului: dimensiunea cortului in mod inpacetat, pusa in husa de transport.
- Materialul betelor: sunt folosite doua tipuri de bete, duraluminiu (usoare, rezistente) sau fibra de sticla (mai ieftin). Ambele tipuri de bete sunt goale in interior, ceea ce le ofera o flexibilitate sporita. Prin interiorul betelor este trecut un snur elastic care simplifica montarea betelor.
- Numarul betelor: ca regula mai multe bete confera cortului o stabilitate mai mare. De obicei corturile de expeditie sunt dotate cu mai multe bete (minim 3), in comparatie cu corturile camping (2 bete). La unele modele de corturi se ajunge la o stabilitate mai mare prin incrucisarea multipla a betelor.
- Folia exterioara: de obicei este dintr-un material nylon, rezistent la apa.
- Partea interioara: de obicei este un material nylon Rip Stop, un material usor.
- Folia de sol: este un material asemanator cu folia exterioara, cu o rezistenta sporita la apa. La corturile de camping se foloseste un material de nylon laminat.
- Numarul intrarilor: depinde de model. Mai multe intrari (ex. 2) ofera un confort ridicat, fiind practic in special in situatiile in care partenerul doarme si nu vrei sa-l deranjezi.
Tipul cortului
Majoritatea corturilor sunt clasificate in doua mari categorii: corturi de 3 sezoane (ture medii, primavara, vara, toamna) si corturi de 4 sezoane (inclusive iarna).
- Corturile de 3 sezoane sunt rezistente la ploaie si vant, dar iarna, in zapada nu confera un adapost potrivit. Corturile de 3 anotimpuri rezista la o zapada de 5 cm, dar o zapada de 50 cm iti poate crea mari probleme.
- Corturile de 4 sezoane sunt proiectate, pentru a fii rezistente la vant puternic si la cantitati mai mari de zapada. Majoritatea corturilor de iarna au forma de cupola, ceea ce este potrivita pentru ca zapada sa nu ramana pe suprafata cortului. Corturile de expeditie sunt dotate cu mai multe bete (minim 3), in comparatie cu corturile camping (2 bete). Aceste corturi se comporta ideal si in conditii de vreme mai usoare, sunt putin mai grele decat corturile de 3 sezoane, datorita numarului mai mare de bete.
Toata lumea are nevoie de cort?
Unii sunt de parere ca cortul este un lucru greoi si de multe ori luxos, adeptii echipamentelor ultra usoare, sunt de parere ca de multe ori o bucata de material este de ajuns ca sa-ti faci un cort in padure. In unle cazuri poate fii de ajuns, dar ce te faci daca vine o ploaie, un vant puternic sau doar cativa tantari? De multe ori merita sa cari putin mai mult, dar sa dormi linistit!
Cateva sfaturi la/si dupa cumparare:
- Greutatea: in cazul corturilor de mai multe persoane greutatea cortului nu trebuie sa fie mai mare de 2 kg/persoana. Corturile de 1 persoana pot fi si mai grele.
- Modelul: majoritatea corturilor se pot ridica si fara a le fixa cu cuie, astfel acestea pot fi mutate, miscate, etc. dar la un vant mai puternic pot fi doborate, deci nu ezitati sa fixati cortul!
- Aerisirea: este foarte importanta, daca folosesti cortul in special pentru ture de vara.
- Forma: cea mai preferata forma este cupola si iglu, deoarece are o stabilitate foarte buna si un interior spatios.
- Accesorii: sunt indispensabile, la procurare fii atent ca cortul sa aiba buzunare interioare, cusaturile lipite, plasa de la intrare, etc.
- Inainte de a porni la drum incearca sa-ti montezi de cateva ori cortul!
Ingrijirea cortului
Cortul nu necesita prea multa ingrijire, daca e un cort de calitate si respecti cateva reguli de baza, atunci aceasta te va servii cativa ani buni.
Pe drum:
- Cand cauti un loc de dormit, fi atent sa fie drept si curatat (de crengi, pietre mici, etc.) care nu doar ca nu te lasa sa dormi noaptea, dar pot deteriora materialul cortului.
- Foloseste folie sub cort, pentru a proteja folia de sol a cortului, ca bonus astfel dimineata la impachetare fundul cortului este curat si uscat.
- Cand intrii in cort lasa-ti bocancii, slapii in afara cortului, daca nu este posibil punele intr-o punga si numai asa sa-le depozitezi in cort.
- Cortul poate fi bine extins numai pe teren plat. In momentul montarii intrarile sa fie inchise.
- Pe timp de ploaie este necesar ae adaptezi extensia cortului la proprietatile de intindere a materialului.
- Cortul trebuie extins proportional fara a se forta imbinarile, ceea ce ar putea permite intrearea (scurgerea) apei in cort.
- Pe timp ploios nu se recomanda atingerea peretilor, in locurile atinse ar putea patrunde umezeala.
- La impachetare intoteauna curata interiorul cortului.
- Daca betele pot fi fixate intre ele cu ajutorul unui snur elastic, fi atent ca sa nu tragic prea tare elasticul, s-ar putea uza mai repede.
- Inpacheteaza cortul in moduri diferite, deoarece materialul se poate uza mai repede daca este de fiecare data impachetat de-alungul aceleiasi dungi. La fiecare impachetare misca dunga cu cel putin cativa centimetrii.
- Tine cortul uscat in timpul turei, daca totusi trebuie sa-l impachetezi umed, cu prima ocazie pune-l la uscat.
Acasa:
- Intotdeauna la impachetare ai grija ca cortul s-a fie uscat, deoarece daca lasi cortul umed pentru o perioda mai lunga el va fii mucegaiat Dupa fiecare excurise, in mod obligatoriu, chiar si daca nu ai prins poaie, de cum ajung acasa desfa cortul sa te asiguri ca nu este ud nicaieri. Daca observi ca undeva, intr-un loc este umed, pune-l la uscat in umbra. Incearca sa depozitezi cortul intr-un loc uscat, si nicidecum in pivnita sau in pod.
- Pentru curatare foloseste un burete moale si curata cu mana partile murdare. Foloseste apa rece si sapun. Clateste bine si usuca-l total la umbra.
- Niciodata sa nu speli cortul in masina de spalat!!!
Cum sa scapi de mucegai
Mucegaiul poate sa apara daca cortul a fost depozitat intr-un loc umed, sau a fost impachetat umed. Mucegaiul nu numai ca are un miros neplacut, este urat, dar totodata strica impregnabilitatea cortului. Daca totusi apare pe cort, incearca una intre urmatoarele posibilitati:
- Incearca sa-l cureti usor cu un burete, (daca nu dispare cu apa rece, poti folosi detergent special).
- Monteaza cortul si lasa-l sa se usuce la umbra.
Intretinerea cortului
- Pe parcursul utilizarii se recomanda aerisirea periodica a cortului pentru a prevenii formarea de condens.
- Pentru a evita aparitia mucegaiului se recomanda neimpachetarea cortul in stare umeda. Daca acest lucru nu este posibil puneti cortul la uscat in maxim 24 de ore.
- Pentru a prevenii ruginirea partilor metalice, stergeti cu o carpa uscata elementele de imbinare ale betelor din fibra de sticla, a cuielor de fixare si a betelor metalice, inainte de impachetare.
- Nu utilizati in interiorul cortului solutii impotriva tantarilor, deoarece aceste solutii pot reduce impermeabilitatea cortului.
- Cortul nu are voie sa vina in contact cu incalzitoare sau diluanti, s-ar ajunge la degradarea impregnatiei.
- In cazul demontarii cortului, nu trageti bolturile de sforile de legatura, s-ar putea ajunge la ruperea lor.
- Nu spalati cortul niciodata in masina de spalat si nu-l curatati chimic. Pentru intretinere si impregnare folositi numai produsele pentru impregnarea corturilor din nylon.
Nu amplasati niciodata rezouri, radiatoare, lampi pe combustibili lichizi sau gazosi in apropierea acoperisului sau peretilor cortului. Aragazul sau lampa de iluminat trebuie amplasate in interiorul cortului pe un suport necombustibil stabil.
Rucsacul
Pentru a parcurge ture de mai multe zile, in diverse locuri ai nevoie de rucsac. Rucsacurile moderne (cu bare interioare) – in comparatie cu cele vechi (cu cadru) – sunt proiectate ergonomic, astfel ca acestia sunt confortabile, eficiente, si ofera o stabilitate buna pentru purtator. Aceste avantaje confera un plus de siguranta celor care aleg drumetiile montane, fie ele de o zi sau de mai lunga durata.
- Rucsacurile moderne au cadrul in interiorul rucsacului (cu una sau mai multe bare de aluminiu). Fie esti catarator, schior sau excursionist acest tip de rigidizare te ajuta sa-ti mentii mai usor echilibrul pe suprafete accidentate.
- Pentru excursii, ture de o noapte este suficient sa ai un rucsac de 30-40 litrii, dar pentru o tura de 3 trei zile deja ai nevoie de un rucsac cu capacitatea de 40-50 litrii. Unele modele pot ajunge la 100 litrii. Ai grija insa ca de regula cu cat este mai mare rucsacul, cu atit cari mai mult. Alegerea marimii rucsacului este foarte importanta.
1., Rucsaci cu sistem de rigidizare interioara
Rucsacii care au un litraj mare (cei folositi la ture pentru doua sau mai multe zile) sunt in mod obligatoriu rucsaci cu spate rigid. Acesta inseamna ca spatele rucsacului este rigidizat cu o bara de metal, care face ca greutatea sa fie orientata pe sold, cea mai rezistenta parte a corpului.
Barele de rigidizare se gasesc in interiorul rucsacului, de obicei sunt bare de alumiunu cu o latime de 2,5 cm si o grosime de 3 mm. Bara sau barele se pot scoate si se pot modela conform formei corpului.
Rigidizarea interioare are mai multe avantaje:
- Flexibilitate – Barele interioare confera interiorului rucsacului o soliditate, astfel rucsacul se adapteaza mai usor la miscarea corpului, ceea ce confera, drumetului, cataratorului sau schiorului o usurinta in deplasare.
- Echilibru – Acesti rucsaci inbratiseaza corpul, astfel greutatea transportata ajungand mai aproape de centrul tau gravitional, astfel in caz de nevoie (ex. cand treci prin teren accidentat) te ajuta la mentinerea echilibrului.
- Stabilitate – Aceste rucsacuri sunt dotate cu chingi de compresie, cu ajutorul carora bagajul poate fi compresat, sau diferite obiecte pot fi fixate, astfel rucsacul nu are o viata independenta, oferind purtatorului o stabilitate buna (nu iti pierzi echilibrul) si in situatii extreme.
- Libertatea de miscare – Datorita rigidizarii interioare forma rucsacului este de obicei mai ingusta, cea ce face posibil libera miscare a mainilor, motiv intemeiat pentru care acesti rucsaci sunt populari in randul cataratorilor si schiorilor. Acest profil ingust are un mare avantaj si pentru excursionisti, cind trec printr-un loc ingust sau prin tufisuri.
- Posibilitatea de reglare – Rigidizarea interioara (impreuna cu chingile de umar si sold) sunt sisteme suspendate, si astfel sunt mai usor de reglate, decat in cazul rucsacilor clasice.
2., Rucsaci simplii (fara rigidizare) sau cu spate semirigida
Rucsacii simplii de obicei nu au bara montata in interior (se pot gasi unele modele cu spate semirigida), pot avea capacitatea de incarcare de 20-40 litrii, acestia se folosesc de obicei pentru ture de 1-2 zile.
Partile ruscacului
Materialul folosit este de obicei materialul special pentru rucsaci (najlon robust), sau Cordura (un material tare, putin aspru). Ambii materiali sunt rezistenti la apa si la uzura. Cordura este mai rezistent, dar putin mai greu.Unii dintre rucsacii cu fixare interioara au o “fusta”, adica un najlon interior cu ajutorul caruia volumul rucsacului poate fi marita.
Buzunare detasabile
La majoritatea rucsaciilor ai posibilitatea sa detasezi partea de sus (capacul), care este un buzunar, asfel rucsacul poate fi micsorat. Acesta este foarte practica in special cand din tabara de baza doresti sa faci a excursie, drumetie de o zi.
Buzunare laterale
O parte a rucsacilor au buzunare laterale fixe, altele detasabile, iar altele pot fi ascunse.
Atasarea accesoriilor
Punctele de fixare fac posibil, ca in caz de nevoie, sa atarni mai multe obiecte pe rucsac. Petru cataratori si alpinisti in special cei care pornesc la drumetii iarna au nevoie de suport pentru piolet, de suport pentru carabine, sau suport pentru coltari
Inpachetarea
La majoritatea rucsacilor inpachetarea se face de sus, ceea ce face necesar ca lucrurile de care ai nevoie rapid (ex. Pelerina de ploaie) sa fie tinut cat mai sus in rucsac. Unii rucsaci sunt dotate cu un fermoar pe partea inferioara a rucsacului, astfel avind acces direct la sacul de dormit fara a despacheta intregul rucsac.
La alegerea rucsacului
Care este marimea ideala?
- 25-30 litrii: este ideal pentru ture de una sau doua zile, in special vara, cand nu avem nevoie de echipament sofisticat
- 30-50 litrii: este marimea ideala pentru ture de doua, trei zile.
- 60-80 litrii: este folosit pentru ture mai lungi. Atentie de regula cu cat este mai mare rucsacul cu atat cari mai mult.
Trebuie tinut cont si de greutatea rucsacului! Rucsacii mari cantaresc in jur de 2,2 kg.
Dupa cumparare
“Dresajul” rucsacului
Nu uita ca inainte de tura sa reglezi rucsacul.
Este avantajos ca pentru inceput sa faci doar o tura scurta cu rucsacul nou. La popasuri poti sa faci reglarile corespunzatoare. Dupa folosirea regulata, barele de rigidizare se vor conforma dupa corpul tau.
Cum sa-ti impachetezi rucsacul?
Ti-ai facut planurile, cumparaturile, esti pregatit? A sosit timpul sa impachetezi si sa pornesti la drum. Singura intrebare ramane: cum poti sa-ti impachetezi rucsacul cat mai eficient? Aceasta depinde de ceea ce ai de gand sa cari cu tine, precum si de locul unde ai de gand sa mergi (traseu montan, accidentat, etc.)
- Indiferent de conditiile de drum pune lucrurile cele mai grele cat mai aproape de spate.
- Pe teren usor pune lucrurile grele cat mai sus in rucsac. Astfel greutatea sa cada pe sold, partea corpului care suporta cel mai bine greutatea.
- Pe teren accidentat inpacheteaza invers, lucurile grele punele cat mai jos, astfel centrul gravitational al corpului e mai jos, iar acest lucru iti confera stabilitate.
- Intotdeauna in partea inferioara a rucsacului puneti sacul de dormit, langa el puneti toate acele lucruri de care crezi ca ai nevoie doar la dormit.
- Strange cat mai bine chingiile de pe rucsac, pentru ca rucsacul sa fie cat mai stabil.
Persoanele mai scunde precum si majoritatea femeilor, indiferent de conditiile de drum, prefera ca lucrurile grele sa fie cat mai jos. Tu decizi cum ti-e mai comod. Incerca mai multe metode de impachetare pentru a vedea care este cel mai avantajos pentru tine.
Verifica ca lucrurile de care poti avea nevoie intre timp sa fie impachetate in locuri usor accesibile!
Nu lasa gauri. In vase pune lucruri mici. Mancarea este bine sa o impachetezi diferit, decat sa o pui toata intr-o punga.
Daca mergeti mai multi impartiti lucrurile mari (ex. cortul) intre voi. Nici unul nu trebuie sa fie “sherpa” celorlati.
Agata cat mai putine lucruri pe dinafara rucsacului, deoarece devii mai instabil. Daca totusi pui cateva lucruri, fixeazale sa nu se miste. Ex. betele de la cort le poti pune orizontal pe rucsac, langa poliform sau lateral si le poti strange cu chingiile laterale. Bucla pentru piolet si daisy chain a fost conceputa pentru aceste echipamente speciale, folosestele cat mai creativ, dar nu-ti risca confortul si stabilitatea.
Sa ai la tine intotdeauna husa de rucsac. De obicei rucsacii sunt fabricati din material impermeabil, dar la fermuare si la cusaturi sunt sensibili. In cazul unor ploi torentiale poate intra apa si continutul rucsacului devine ud, ceea ce il face mai greu.
Vrei sa fii un excursionist pregatit? Atunci inainte de a porni la drum:
- Fa o lista cu lucrurile de care vei avea nevoie;
- Inainte de pornire consultati lista, sa ai toate lucrurile necesare la tine;
- Verificati echipamentul vechi inainte de impachetare sa vezi daca mai e functionabil;
- Impacheteazati rucsacul cu o zi inainte de pornire, sau fa o impachetare proba cu cateva zile inainte de pornire, daca totusi iti lipseste ceva e bine sa-ti dai seama din timp.
Intretinerea rucsacului
- Nu depozitati rucsacul in stare murdara (plin de noroi), prevenind astfel deteriorarea prematura al materialului .
- Spalarea rucsacul se recomanda cu apa calda de maxim 30 grade Celsius.
- Curaţati rucsacul cu carpa umeda inainte de depozitare, dar niciodata sa nu depozitaţi rucsacul in stare umeda, pentru a evita aparitia mucegaiului.
- Depozitati rucsacul doar in locuri ferite de umezeala.
Avand grija de rucsacul dumneavoastra acesta va fi partenerul de nadejde pentru o vreme indelungata.
Rucsacul mic
Rucsacul mic a devenit în ziua de aztăzi un accesoriu necesar zi de zi pentru toată lumea, fie mergi la scoală, la serviciu, la cumpărături sau în excursii, la schii, faci montain biking, trekking, sau căţărat.
Iata câteva indicii, care sperăm să te ajute în alegerea rucsacului potrivit.
Înainte de a-ţi procura rucsacul mic puneţi câteva întrebări:
- În special pentru ce ai de gând să foloseţi rucsacul (ex. scoală, excursii, căţărat, alpinism, mountain biking, schiat, etc.).
- Dacă vei folosii rucsacul atât pentru excursii cât şi pentru scoală, atunci alege un rucsac mai spaţios, cu cel puţin 2 compartimente.
- Dacă vei folosii rucsacul în special pentru ture, căţărat, mountai biking, schiat atunci alege un rucsac cu un profil mai îngust.
Nu uita să alegi rucsacul în funcţie de activitatea ta!!!
Rucsacul pentru excurii de o zi
Rucsacul pentru excursii de o zi este cei între 15-35 litrii, fără spate rigidizat, din material Cordura sau Nejlon, si dotat cu diferite accesorii (buzunar interior, exterior, buzunare laterale, chingi laterale, etc.).
Observaţie: nu încerca să ingesui mai mult de 10 kg într-un rucsac mic, deoarece îţi suprasoliciti umerii dacă acesta nu are un spate semi rigidizat, sau cel puţin pernă de sold,
Rucsac pentru căţărat şi alpinism
Ai nevoie de un rucsac cu un litraj mai mic, şi un profil mai îngust.
Accesoriile necesare:
- Chingi de compresie laterale;
- Chingă pentru frâgie, carabiniere;
- Chingă pentru pioleţi;
- Pernă de şold.
În această activitate buzunarele laterale sunt doar un impediment, un rucsac cât mai îngust şi mai sinplu este cel ideal.
Rucsac pentru schiat
Litrajul rucsacului diferă în funcţie de lungime, greutatea turei pe care-l planifici. Un rucsac îngust şi cu profil cât mai simplu este cel ideal.
Accesorii necesare:
- Chingi de compresie laterale;
- Suport lateral pentru schii;
- Pernă de şold.
De obicei rucsacul pentru căţărat este potrivit şi pentru schiat.
Rucsac potrivit pentru alergat
Dacă vrei să te antrenezi pe un teren accidentat, timp de mai multe ore noi îţi recomandăm o borseta mai spaţioasă sau un rucsac dotat cu sistem hidrobag. În timp ce alegi borseta stă fixă pe brâu, iar spatele este liber, astfel transpiraţia poate să se evapore. În timp de iarnă rucsacul dotat cu hidrobag este o alegere ideală, mai ales că şi hainele de schimb au unde să încapă.
Rucsac pentru şcoală
În ultimii ani ghiozdanele clasice au fost înlocuite treptat cu rucsacii mici. Dacă vrei să foloseşti rucsacul în special pentru şcoală, atunci alege un rucsac spaţios, cu cel puţin 2 compatimente (pentru sortatea carţilor, caietelor), şi cu mai multe buzunare. Perna de şold prinde bine, mai ales dacă rucsacul devinde greoi.
Sacul de dormit
Nu exista minuni!!… sacul de dormit in sine nu te incalzeste, ci functioneaza in urmatorul mod: retine aerul cald, formand un strat cald in jurul corpului tau. Acest aer care este incalzit de catre corpul tau, formeaza un strat protector intre tine si mediul inconjurator.
In cele ce urmeaza iti dam citeva indicii, pe care e bine sa le iei in considerare inainte si dupa procurarea sacului tau de dormit.
Inainte de a cumpara sacul tau de dormit:
Primul pas: Gindeste-te unde si cind doresti sa folosesti sacul de dormit?
Sacul de dormit de obicei este echipamentul care ocupa cel mai mult loc din rucsac, de accea alege-l pe cel mai putin voluminos si cu greutatea cea mai mica tinand cont insa de conditiile in care vrei sa-l folosesti.
Ia in considerare urmatoarele:
- In ce locuri ai de gand sa-l folosesti (la munte, la mare sau poate la Polul Nord)?
- In ce anotimp ai de gand sa-l folosesti?
- In ce conditii de temperatura si vreme?
Pasul doi: Alege sacul cu zona termica potrivita!
Zonele termice de obicei sunt stabilite pentru un utilizator cu o conditie fizica medie, care are o perceptie normala la variatiile de temperatura. Este important de subliniat acest lucru deoarece utilizatorii sunt diferiti, zonele termice diferind si ele de la caz la caz.
Comfortul maxim este asigurat de la media zonei termice spre treimea inferioara, iar temperatura minima este temperatura de risc care este influentata de mai multi factori: umezeala, vant, ger uscat, altitudine, alimentatie, metabolism, oboseala si nu in ultimul rand circulatia sanguina al utilizatorului.
Confortul sacului indica acea temperatura, care corespunde unei utilizari normale pentru un individ cu o buna conditie fizica, in care sacul de dormit iti confera simtul confortului. Iar temperatura minima extrema corespunde acelei temperaturi la care sacul nu te mai protejeaza, deoarece competentele sale sunt depasite.
Cand vrei sa-ti alegi sacul potrivit, fii atent la urmatoarele:
- Incerca sa evaluezi temperatura de noapte. Majoritatea excursionistilor care prefera excursiile de vara dorm in conditii de temperatura de –5 si +10 grade. Asta insa difera in functie de clima, anotimp, si inaltime.
- Ia in considerare obiceiurile tale, daca preferi sa dorm in caldura sau in racoare.
- Nu uita ca intervalele de confort de temperatura propuse de producatori sunt doar informative, compara-le cu intervalele pe care ti-le consideri potrivite, pentru ati alege modelul ideal.
Orice sac are niste limite de toleranta la temperatura, care daca sunt depasite, se pierde senzatia de confort, astfel starea de odihna si refacere a organismului lasa de dorit. Acest aspect este valabil si daca dormi vara intr-un sac de expeditie la + 20 de grade (si nu poti adormi de cald, ai senzatie de discomfort…), dar si in situatia opusa cand dormi iarna intr-un sac de vara, care are extremul la -5 si afara sunt -20 (este evident ca iti va fi frig si nu numai atat…).
Cateva temperaturi minime extreme de referinta pentru diverse categorii de saci:
- sac de vara/-3 , -5 grade Celsius
- sac de 3 sezoane/-10 grade
- sac de iarna/-15 , -25 grade
- sac de expeditie/-30 , -45 grade
Ca sfat practic: daca nu esti cumva „urs polar”, este recomandabil sa alegi un sac de dormit cu 1-2 grade in plus, iar domnisoarele cu 3-5 grade in plus comparabil cu gradul de congort calculat de tine. Daca esti obosit sau ti-e foame, simtul frigului este mai accentuat, iar odata ce folosesti indelungat sacul de dormit, capacitatea de termoizolare a sacului se diminueaza. De asemenea este mai usor sa desfaci fermuarul sacului daca ti-e cald, decat sa te scoli in toiul noptii si sa mai imbraci ceva pe tine.
Pasul trei: Verifica umplatura
Greutatea si spatiul pe care il ocupa sacul de dormit in rucsac depinde in mare parte de umplutura.
Umplutura poate fi clasificata in doua categorii:
Umplutura naturala (puf de gasca)
- Avantaje: este un material foarte usor, si eficient, cu caracteristici de conpresabilitate excelenta, sacul cu puf se incalzeste instant.
- Dezavantaje: daca devine ud isi pierde capacitatea de termoizolare (exceptie pufurile siliconizate) si dureaza pana se usuca. Se toaca in timp. Nu este recomandat celor care doresc sa-l foloseasca in anotimpuri umede. Puful de calitate este mai scump, decat umpluturile sintetice.
Umplutura sintetica
- Avantaje: in conditii umede este un izolant mai bun decat puful. Se usuca rapid, usor de intretinut, au o viata lunga, pret mai mic.
- Dezavantaje: in conditii uscate si temperaturi scazute nu se pot compara cu sacii de dormit din puf.
Pasul patru: Alege forma!
Cat este de confortabil, cat spatiu ocupa la impachetare, toate acestea depind de forma sacului de dormit.
Sarcofagul (mumie): Acestea sunt, sacuri de dormit inguste, astfel sunt mai usoare si au o capacitate de izolare mai buna. La picioare sunt inguste, iar la umeri se largesc si se termina in gluga.
- Avantaje: datorita formei inguste sunt mai eficiente si mai usoare.
- Dezavantaje: pentru unii oameni este incomod datorita formei inguste.
Tip plapuma: Acestea sunt sacuri de dormit folosite in vreme calda. Sunt largi, astfel se pierde mult din caldura corpului, pot fi desfacute complet avand forma de plapuma, majoritatea nu au gluga.
- Avantaje: pot fi folosite in diferite moduri si sunt spatioase.
- Dezavantaje: nu izoleaza prea eficient, sunt grele si ocupa spatiu mare.
Pasul cinci: Verifica designul si accesorile sacului!
Majoritatea sacilor de dormit moderne au diferite accesorii, care au ca scop sa retina cat mai bine caldura corpului.
- Cusaturile: Sacurile de dormit de 3 sau 4 anotimpuri sunt cusute cu cusatura calda, ceea ce inseamna ca materialul exterior si interior este cusut independent, existind un spatiu intre ele.
- Fermoarul: Cind dormi (si nu numai), picioarele sunt partea corpului, care se racesc cel mai repede. Din aceste considerente sacurile de dormit cele mai calde fie nu au fermoar, fie au fermuar doar pe partea superioara a sacului. Un alt caz reprezinta sacurile de dormit cuplabile, in cazul acestora unul dintre sacuri are fermuarul pe partea dreapta, iar celalalta are fermuarul pe partea stanga, astfel se pot cupla. Acesta este una dintre cele mai calde modalitati, desi in acest caz gulerul si gluga sacului de dormit partial isi pierd rolul.
- Gluga: Aproximativ 50% din caldura corpului poate fi pierduta pe la cap, iar gluga are menirea sa retina aceasta caldura. Sacurile de dormit cu temperaturi de confort sub 0 grade obligatoriu trebuie sa aiba gluga!
- Gulerul: Acesta este un fel de inel care se gaseste in interiorul sacului cam pe la umar, are un snur cu care poate fi strins, ca sa impiedice ca aerului cald sa iasa din sac. Sacurile de dormit cu temperaturi de confort sub 0 grade obligatoriu trebuie sa fie dotate cu guler!
- Termoaparator la fermoar: Impiedica ca aerul cald sa iasa din sac pe la fermoar.
Pasul sase: Verifica lungimea
Majoritatea sacurilor de dormit se gasesc in doua marimi: unul „Mediu” care este recomandat pina la o inaltime de 185 cm, unul „Lung” care este recomandat pina la o inaltime de 195 cm. Se gasesc si sacuri de dormit extra lungi, precum si sacuri de dormit pentru oameni scunzi sau pentru copii.
Dupa Cumparare: Sfaturi pentru intretinerea sacului de dormit!
Sacul de dormit dupa excursie obligatoriu se usuca, in caz ca este murdar se curata cu o carpa umeda. Niciodata nu se depoziteaza in sacul sau propriu. Sacul de dormit se depoziteaza agatat, sau in lipsa de loc, se pune intr-o punga de hirtie in care sacul de dormit incape fara a fi compresat (aceasta este foarte importanta in special pentru sacii de dormit cu puf, dar totodata si pentru cele sintetice). In caz de depozitare necorespunzatoare sacul de dormit poate sa-si piarda din capacitatea sa de izolare termica.
Atunci cind stringi sacul de dormit ai grija ca partea cu gluga sa ramina la urma, pentru ca aerul sa poata iesii din sacul de dormit mai usor, in acest fel obtinindu-se o mai buna comprimar