Poteci brasovene

Cele descrise mai jos, s-au intamplat de-a lungul lunii Martie 2015 si cea mai mare parte a lunii Aprilie 2015.

Impreuna cu colegul de club, Gelu Stoica, am pornit, in dimineata zilei de 8 Martie 2015, intr-o calatorie de constatare a pagubelor produse potecilor Saua Tampei-Poiana Brasov, Crucurul Mare-Saua Tampei si altor poteci din zona, de furtuna ce se abatuse asupra padurilor, la sfarsitul lui Ianuarie 2015.

Prin cateva poze si explicatii, voi incerca sa descriu situatia constatata.

Am pornit de pe Dealul Melcilor, trecand Dobrogeanu Gherea si gasind primele urme ale furtunii, pe poteca ce duce de la Dobrogeanu Gherea, spre Iepure:

 poza 1poza 2

 

 

 

 

 

 

De mentionat ca acesti copaci doborati de furtuna, sunt acum taiati (n.a.-19.04.2015), asa cum s-a vehiculat ca NU se vrea a fi taiati: anume “la mijloc”, eliberandu-se doar poteca. (se va vedea de ce este utila aceasta informatie, mai tarziu)

In continuare lucrurile au fost “linistite” pana in apropiere de Poiana Stechil. Pe ultima coborare, din coama spre Saua Tampei, erau copaci mai zdraveni, cazuti. Mai jos, zona de viraj la dreapta, imediat dupa coborarea din coama:

poza 3

In apropiere de Poiana Stechil, incep sa devina vizibile. urmele furtunii:

poza 5

poza 4

Amploarea acoperirii se poate sa nu se observe din poze. Gelu poate confirma ca ne-am ratacit pe sub copaci si cei mai mari dintre acestia produsesera si dislocari masive de teren.

Mai jos se vede o radacina, medie ca marime, in aer.

poza 6

Poiana Stechil, nu a fost foarte afectata de furtuna. In schimb, toata coborarea pentru intrarea in curba de nivel care duce la intersectia Crucur-Valea cu Apa-Racadau, era astupata de copaci masivi. Iesirea pe curba de nivel:

poza 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In continuare am urcat in Crucur, fara mari dificultati, padurea din aceasta zona fiind aparata de insasi muchia Crucurul Mare. Pe muchie am intalnit doi schiori de tura, care coborau si care au confirmat absenta copacilor cazuti, pana in Poiana Ruia. Afland aceasta, am apucat drumul spre Poiana Nisipului (BG), pentru a inspecta si bucata Poiana Brasov-Intersectie Crucur (TA). Am ajuns in marcajul triunghi albastru (TA) si am coborat pe el- Traseul MTB obisnuit de coborare din Poiana. In afara de resturile exploatarii din zona foisorului de observatie a animalelor (aflat la nici 100m de poteca), copacii ramasesera in picioare.

De mentionat ca in aceasta zona, poteca a fost modificata: cea usor practicabila, larga si lina, a fost “urcata”, prin niste abrupturi si hatisuri pe unde chiar nu as duce, sa zicem, niste copii.

In zona Vaii cu Apa, copacii din imaginea de mai jos, barau poteca.

poza 8

De asemenea era la fel in valea alaturata (cea de sub intersectia cu Crucurul – BA). Acesti copaci au fost inlaturati. Cum pe zona ce urma in fata, deja trecusem, am decis sa coboram pe poteca nemarcata, care ajunge intre Pietrele lui Solomon. Primii aproximativ 700m (deasupra cantonului Regiei Apa), erau aproape ca si in jurul Poienii Stechil:

 poza 9

Deci si aceasta poteca, era compromisa.

poza 10

La sfarsitul zilei, hotararea era luata: vom Scrie Regiei Kronstadt si Salvamontului subordonat acesteia, ca putem si vrem sa acordam ajutor pentru debarasarea acestor poteci.

Alpin Club Brasov, prin presedintele Marian Radu, s-a adresat Regiei si Serviciului Salvamont, cu documentele de mai jos:

poza 11 poza 12

Daca cu Alex Ferencz, seful Salvamont, m-am putut intalni intr-un mod mai nonconformist, la dl. director Olteanu Dan, a trebuit sa ma duc in audienta.

Dl. Olteanu m-a primit la sediul Regiei, unde i-am inmanat documentul, exprimand din nou dorinta de ajutor a iubitorilor de miscare din Brasov.

Dupa ce am fost introdus in prevederile legii, cu accentul pe faptul ca aceasta interzice orice fel de taiere in padure, dl director mi-a refuzat politicos oferta de ajutor, pe motivul posibilelor accidente.

Intentia mea a fost tocmai asta: ajutati-ne cu experienta silvica si lasati-ne sa va ajutam cu forta voluntara, supravegheata, tocmai pentru a nu se produce accidente.

In rezumat dl. director ne-a multumit si a promis ca ne va contacta, pe masura ce va avea proiecte la care sa poata folosi forta voluntarilor.

Aici este important aspectul relatat mai sus, cel al modului de taiere al copacilor: dl. director mi-a relatat faptul ca vrea sa aiba copacii intregi (sau asa cum au cazut) pentru a ii valorifica. La momentul respectiv, sigur nu fusese pe teren. Altfel, nu se explica de ce arbori cazuti pe poteca Dobrogeanu Gherea-Iepure, au fost taiati “la mijloc”, pe cand mie, in audienta, mi s-a explicat ca se vrea a fi valorificati, catre un operator economic. Zona de deasupra Racadaului e mult mai accesibila decat cea din Poiana Stechil si totusi, daca aici s-a taiat doar ca sa se elibereze poteca, arborii cazuti in jurul Poienii Stechil, ar putea avea aceeasi soarta.

In fine, ale Silviculturii valuri..

La sfarsitul audientei, dl. director a inmanat documentul spre inregistrare, mentionand ca vom primi un raspuns la solicitarea noastra.

Pana azi, 19.04.2015, nu am cunostinta de un raspuns, desi documentele au mai fost trimise odata, in varianta electronica, de catre presedintele Alpin Club.

In alta ordine de idei, am aflat de la participanti la cros-ul de acum 2 saptamani ca in jurul Poienii Stechil, s-a intervenit si s-a debarasat, insa nu cu totul.

Aici vreau sa fac o paranteza si sa arat ca Regia Kronstadt, nu a tratat chiar cu ostilitate, cererea voluntarilor si ca poate fi un partener in educatia tinerei generatii, cu privire la protejarea si ingrijirea padurilor. Regia a editat pe cheltuiala sa o brosura, “Invitatie la drumetie-Ghid pentru elevi”, din care se invata déjà, in scolile brasovene.

Un ultim aspect din cadrul audientei se leaga de interdictiile parcurgerii potecilor. Dl. director spune ca legea interzice parcurgerea traseelor turistice pe bicicleta. Despre mijloace motorizate, am mai auzit, dar… cu bicicleta? Cu calul, iar nu o fi voie? Dar cu schiurile?

Motivatia: sa nu se intample accidente. Dar… s-au intamplat?

Atitudinea “sa interzicem lucruri ca sa nu avem probleme”, eu cred ca ar trebui schimbata in ajutor pentru folosirea in buna pace a potecilor, de catre toata lumea.

Interdictiile au inmultit tocmai faptele pe care au fost facute sa le interzica. Nu stiu daca sunt o solutie.

Solutia in acest caz, ar trebui sa vina de la cei ce folosesc potecile, nu de la cineva dintr-un birou. Parerea mea.

In final, insiruirea unei lungi liste de lucruri care nu avem voie sa le facem, ar putea fi schimbata cu o lista succinta a lucrurilor care trebuiesc facute:

-constientizarea comunitatii ca aceste poteci si padurile care le inconjoara sunt un bun de care trebuie uzat  astfel incat fiecare, turist pedestru, turist calare, turist biciclist sau turist alergator, sa se poata bucura.

-constientizarea comunitatii despre faptul ca cei care o compun platesc taxe din care sunt platite institutii ca Regia Kronstadt. Ei sunt angajatii nostrii si trebuie sa asculte atunci cand avem ceva de spus. Mai ales cand sunt in discutie lucruri pe care comunitatea (si nu Regia) le foloseste.

Potecile pot fi folosite foarte bine, fara interdictii. Tot ce ne trebuie, este bun simt.

 

Brasov, 19.04.2015

Pentru Alpin Club,

Bertea-Lazar Bogdan

Leave a Comment

Filed under Mountaibike

Comments are closed.