Cod semnalizare

Codul international de semnalizare pe munte in caz de pericol

Semnalele emise in caz de pericol sunt de trei feluri: luminoase, vizuale si acustice.

1. semnalele luminoase: Noaptea se lanseaza cu ajutorul unei lanterne, a unui felinar, a unui foc de tabara, primus, etc, iar ziua cu ajutorul unei oglinzi.

2. semnale vizuale: In afara de semnalele luminoase, se pot executa semnale vizuale prin fluturarea unei esarfe sau a altor obiecte de imbracaminte.

3. semnale acustice: Strigate, fluieraturi, lovirea unor obiecte metalice (piolet, bete de cort, ceaun, linguri, farfurii de tabla, etc.)

Se lanseaza cate 6 semnale, din 10 in 10 secunde, timp de un minut; intre ele se face o pauza de un minut-doua. Pentru raspuns se utilizeaza 3 semnale pe minut, urmand un minut de pauza.

Cum se raspunde la ajutor
Cind cineva zareste semnalul prin care se solicita ajutor – cele 6 semnale pe minut sau fanionul rosu – este obligat sa raspunda imediat celui ce le-a lansat.

Confirmarea ca semnalul de alarma a fost receptionat se face prin emiterea a 3 semnale pe minut – acustice, vizuale sau luminoase – fiecare lansate la 20 de secunde unul de altul.

Cel care cere ajutor trebuie sa continue sa dea semnale pina cei ce ii vin in ajutor ajung la el.
Cel care a receptionat semnalul de chemare in ajutor este obligat – dupa ce a raspuns celui care l-a lansat – sa alerteze cea mai apropiata cabana, statie meteorologice, orice alta unitate care ar putea transmite alarma mai departe sau sa anunte grupurile cele mai apropiate de turisti, care, la rindul lor, trebuie sa transmita alarma formatiilor “Salvamont” sau, daca este cazul, vinatorilor de munte.

In cazul in care turistul aflat in stare de pericol se afla intr-un refugiu alpin sau in vecinatatea lui, da alarma ridicand fanionul rosu, aflat obligatoriu in dotarea adapostului.Toate cabanele trebuie sa aiba in dotare trusa medicala si sa constituie, in caz de accident, puncte de anuntare pentru interventii salvamont.