Postavaru 12.11.2011 – starea partiilor

In ultima vreme edilii brasoveni s-au laudat in presa si la TV ca vom avea in Poiana conditii de ski comparabile cu cele din Austria si ca domeniul schiabil s-a imbogatit cu inca 20 km de partii. Mi-am propus de cateva zile sa urc in Postavaru si fac o “inspectie” a starii partiilor, ca sa vad daca e adevarat sau nu ce se zice. Nu prea ma asteptam sa fie adevarat (ca vom schia ca in Austria) … din pacate nu m-am inselat.

Dar s-o luam sistematic. Intrucat maine nu puteam iesi in Crai la tura propusa de Remus, mi-am propus sa ies azi un pic. Initial am vrut sa merg in Piatra Mare, dar pentru ca am avut ceva de rezolvat si am intarziat destul de mult, mi-am schimbat planul. Pe la 2 fara ceva de-abia plecam de acasa. Mi-am zis: “este inca timp pentru o iesire fulger in Postavaru”. La 14:15 am parcat masina la Pietrele lui Solomon si am inceput urcarea in Poiana pe Drumul Vechi. La 16:30 eram deja sus in Postavaru, dupa care am coborat pe Sulinari. Se intunecase deja cand am ajuns inapoi in Poiana. Am coborat tot pe Drumul Vechi (la lumina lanternei) si am ajuns inapoi la masina in jur de 18:15 (in total 4 ore de mers dus-intors – asta da iesire fulger :) ). A meritat din plina aceasta expeditie scurta; vremea a fost frumoasa (soare), insa destul de rece: 0 grade in Poiana, in jur de -5 grade sus in Postavaru.

Langa telecabina Kanzel era santier in toata regula. Am inceput sa urc catre Postavaru pe Drumul Rosu, care e complet schimbat: a fost largit foarte mult. In plus, s-a defrisat pentru crearea unor noi variante (partii e mult spus); s-au creat cateva portiuni noi, dar nu exista partii cu totul noi fata de cele existente. In locul unde se facea jonctiunea Lupului cu Drumul Rosu s-a defrisat foarte mult si s-a construit o noua gondola. S-a defrisat si in sus ca sa se faca loc pentru piloni. In Poiana Ruia s-a construit un lac de acumulare imens. Tot de acolo s-a defrisat spre stanga (in jos) si s-a creat o portiune de vreo 500 m care duce spre noua gondola. La noua gondola se poate ajunge si din Lupului: se face stanga dupa ce se trece de cabana Postavaru. Pilonii noii gondole se termina aproape de refugiul Salvamont din Postavaru. Iesirea de la noua gondola se va face direct spre partia Lupului. Lucrarile la noua gondola nu sunt inca finalizate: au fost montati stalpii, dar nu si cablurile.

Alte modificari: partea de jos a partiei Lupului (unde incepe S-ul) este de asemenea in curs de amenajare: deocamdata a fost largita putin si s-a montat un dig protector in dreapta. Partia Sulinari a fost si ea largita putin (unde e Canalul), dar nu foarte mult. In rest, nimic nou pe Sulinari.

In concluzie: e doar pe jumate adevarat ce se spune in presa si la TV. Ca de obicei se face multa valva ca sa atraga turistii. Sunt probabil vreo (maxim) 10 km de partii noi, dar 20 km in nici un caz. Ce sa zic – buni si astia 10 km in plus, dar sa vedem cum o sa stam cu zapada. Nu se va putea face zapada artificiala pe toate partiile. Daca nu ninge, ne ducem doar sa privim.

Se va schia ca in Austria ? Nici vorba. Nu se va schia nici macar ca la Bansko, unde am fost pentru prima data in febr. 2011 si de care am fost foarte incantata (recomand la toata lumea). Acolo gondola urca pana la 2.650 m, sunt telescaune in toate directiile, multe partii si variante (ma gandesc deja sa merg din nou la Bansko in febr. 2012).

 

Voi merge totusi si in Poiana macar o data ca sa incerc noile partii (in timpul saptamanii, ca in weekend tot aglomerat va fi). Asa ca “Partieee !!”

Andra

[Galleries 5 not found]

Leave a Comment

Filed under Ture de weekend

Comments are closed.